fbpx

Wahhabismen er en konservativ bevegelse innenfor sunniislam grunnlagt i Saudi-Arabia på 1700-tallet av teologen Muhammad ibn Abd al-Wahhab.
Denne teologien ønsker å få tilbake en «ren» eller fundamentalistisk form for islam. Det er en streng form som forbyr alkohol, musikk, tobakk og enhver form for mystikk. Wahhabismen praktiserer også for eksempel rituelle bønner og at menn og kvinner skal være atskilt i offentligheten.

Wahhabitter – som anser seg som de eneste sanne muslimer som fortjener navnet – blir ofte forvekslet med salafister, en lignende bevegelse med andre røtter. Det er vanskelig å anslå antall tilhengere. Flertallet av sunni- og sjiamuslimer verden over fordømmer wahhabismen som en ekstrem sekt, selv om den ser ut til å ha uforholdsmessig stor innflytelse. Denne innflytelsen skyldes i stor grad at bevegelsen lenge har vært forbundet med kongefamilien i Saudi-Arabia, som brukte wahhabisme som et middel til å samle stammene som senere formet den første saudi-staten på 1700-tallet. De finansierer fortsatt generøst global bygging av moskéer, propaganda og undervisning for å utbre bevegelsen. Wahhabismen er kjent som en intolerant og aggressiv form for islam. Den har vært beskyldt for å ha tilknytning til globale terrororganisasjoner. Men noen observatører hevder at det er politisk, ikke religiøs ideologi som har skylden for voldelige handlinger.

 

INSPIRASJON
TIL BØNN
➊ Wahhabitter er veldig innflytelsesrike og velstående, noe som kan få deres bevegelse til å virke større enn den er. Be for muslimer som motvillig
lever under wahhabismens åk.
➋ Wahhabitter unngår samkvem med ikkewahhabitter, noe som gjør det veldig vanskelig å bygge relasjoner med dem. Be om at Gud må møte dem i drømmer og visjoner og gi dem muligheter til å møte Jesus-etterfølgere.
➌ Wahhabitter er inkludert i Guds løfter til Abrahams barn som Paulus skriver om i Galaterne 3. Be om at de må få ta del i deres arv som Hans barn.